« Tagasi

Liquidity trap


 Liquidity trap, see on väljend, mida investorid kasutavad turgude (aktsiate) kohta, kuhu sisse pääseks, aga väljapääsuga läheb tõenäoliselt raskeks. Kosovo konflikti tõttu muutusid likviidsuslõksuks mitmed sõjakoldele lähemal asetsevad aktsiaturud, kokku on kuivanud ka muude “kahtlaste” (Eesti jms) turgude käive. Deposiitidele makstavad närused intressid sunnivad vähegi otsivama vaimuga investoreid enam katsetama lääne suunas, kus Eesti kodanikke lahkesti vastu võetakse.

Siiski jätkub kohati päris innukat sebimist ka koduturule, mis sugugi alati ei pea lõppema negatiivse kogemusega. Hansapank ja Telekom on tänu suhteliselt heale likviidsusele kujunenud kohalike spekuleerijate lemmikuteks, mida saab vastavalt lühiajalistele trendidele kas pika või lühikesena hoides teenida ca 3-5% nädalas. Ühispank on selles suhtes olnud spekkajatele ebameeldivam, kuna pidevalt püsiv skandinaavlaste ostuhuvi takistab aktsia liikumist teistega samas rütmis.

Pikaajalistele (Eestis loe: “noh, nii kuuks-kaheks võiks ju panna?”) investoritele hakkavad negatiivsetest Eesti majanduse makronäitajate taustal koheselt silma sellest suhtkoht sõltumatute ekspordile suunatud ettevõtete (Norma, Harju Elekter, Viisnurk) aktsiate atraktiivsus. Norma näiteks on minu arusaamist mööda küllalt huvitavas seisus.

AVTOVAZ on tänu rubla devalveerimisele oma hindadega Venemaal erakordselt konkurentsivõimeline (loe: odav). Autode hind on rubalades tõusnud ca 2 korda. Samas on rubla värtus dollari suhtes langenud 4 korda ja riigi, kus hinnanguliselt on ligi kolmandik maailmas sularahas ringlevatest USD-st, paljude kodanike jaoks on vene autotööstuse imed taskukohased. Siia tuleb veel lisada Venemaale autode sisseveole kehtestatud kõrged tollimäärad, millega on põhjendet erakordne olukord AVTOVAZ-i ladudes – need on kuuldavasti tühjapoolsed ja lisaks sellele on tehase toodang väidetavalt kuu aega ette maha müüdud. Sestap ootan huviga Norma majandusnäitajaid. Ootuspärane oleks see, et ka Norma selliselt olukorralt oma aktsionäridele midagi juurde teeniks.

Kõigile internetisõbralikele aktsiahuvilistele – tõeliselt cool koht on Baltic Markets. Seal võivad kõik välja elada oma tundeid Baltimaade aktsiaturgude ja üksikute ettevõtete suhtes. Oma aja ja ruumi võtab muidugi ka erinevate kohalike rahvakildude pidev omavaheline nagistamine, millest meil ilmselt kunagi pääsu ei saa olema!