« Tagasi

Jällegi likviidsuslõksus


Unustage eelarvamused!

Efektiivsel turul mõjutavad aktsiate hindu ootused ja fundamentaalnäitajad. Eesti aktsiate hindu mõjutab hetkel ja lähitulevikus (eba)likviidsus. Veel realiseerumata sündmused, mille suhtes meil on positiivsed ootused, muutuvad faktideks ja kajastuvad aktsiate hinnas alles tulevikus. Unustada tuleb seega traditsiooniline lähenemine aktsiate analüüsile. Turgu on just selline, nagu ta tegelikult meie silme ees on.

Kõige suuremaks on käärid kujuteldava tegelikkuse ja reaalsete noteeringute vahel läinud Norma aktsiatel. Hansapank prognoosis aktsia hinnaks üle 60 krooni ja Ühispank üle 50 krooni, Norma aga liigub raudse kindlusega tagasi tasemetele, kust tema tõusutee kunagi sellel aastal algas. Ja veelgi hullem: mida madalamale väikese käibe juures Norma aktsia kukub, seda enam võib antud juhul tõenäoliseks pidada edasist langust. Näiteks ei kujuta ma ette, kuidas suudab kiire languse korral kattevara vastavalt kärpida optsioonide kirjutaja. Kui üle poole Eestis kirjutatud ostuoptsioonidest on kirjutatud Norma aktsiatele ja enamik neist kirjutatud Hansapanga poolt, tähendab see märkimisväärse arvu ettevõtte aktsiate omamist. Optsioonide ostjad on ammu “vee all”. Seega on täiesti Hansapanga suva, mida nad oma positsiooniga peale hakkavad. Riskide juhtimise seisukohast võttes tuleks seda suhteliselt ootamatult kätte jäänud positsiooni vähendada. Positsioonide vähendamine praegusel ebalikviidsel turul tähendab hinna langust. Sama kindlameelselt talitas eelmisel nädalal tõenäoliselt Ühispank, müües kukkunud aktsiahinna tõttu puudulikult kaetud Norma aktsiatega tehtud repo(de) tagatisaktsiad.

Raha mass pankades kasvab ja sellele makstav intress langeb pidevalt. See suurendab järjest tõenäosust, et osa oma säästudest paigutatakse väärtpaberitesse. Inimestel, kelle raha praegu deposiidis seisab, pole ettevõtete fundamentaalnäitajatest sooja ega külma. Murrang saab toimuda ainult siis, kui investorid näevad oma investeeringutest tulu tõusmas. See kõlab küll võib olla natuke liiga optimistlikult, aga minu hinnangul võivad sellisel juhul parimate Eesti ettevõtete aktsiate hinnad järgmise aasta esimesel poolel võrreldes praegusega tõusta 30-40% ülespoole. Seda toetavad järgmised asjaolud:1) GDP kasvab. Praegu on kõikide jaoks see veel ootus, see aga ei tööta meie aktsiaturul;2) Aasta 2000 saabumine ei jäta Eestit külma ja pimedasse. See on jälle asi, mida kõik (minagi) eeldavad, aga mis avaldab positiivset mõju alles selle sündmuse möödumisel. Mõju avaldub eelkõige selles, et pärast seda tärminit muutub rahvusvaheliste investorite arvamus “Y2K probleemi suhtes tundliku” riigi suhtes loodetavasti paremaks;3) Intressid jäävad stabiilselt madalateks, soosides investeeringuid aktsiatesse;4) Ettevõtted suudavad eksportida ja näitavad vähemalt stabiilseid tulemusi;

Paar lähikuud võib sündmusi Eesti aktsiaturul suhteliselt täpselt prognoosida Hansapanga optsioonibook’i juhtija. “Tahan, müün, tahan, ei müü” stiilis. Esimene võimalik muutus aktsiaturul võib minu eeldustel toimuda detsembri alguses, kui avaldatakse III kvartali makronäitajad. Kui tulemused on head, võiks aktsiaid osta juba novembri teisel poolel.

Kristjan Hänni

Kawe Kapital