« Tagasi

Bullish turg sünnib pessimismiga


Bullish turg sünnib pessimismiga, kasvab skeptitsismiga, küpseb optimismiga ja sureb eufooriaga.

Norma majandustulemused avaldasid turule soodsat mõju. Või kas ikka avaldasid? Vähenev debitoorne võlgnevus on iseenesest tore asi, Norma aga on ettevõte, mille debitoorse võlgnevusega tuleb ettevaatlik olla.

Kunagi Eesti aktsiaturul hiigeltõusu ja veel hullema kukkumise läbi teinud Farmaatsiatehasel oli samuti pikka aega küsimärk suure osa debitoorse võlgnevuse kohal. Venemaaga äritegemisel oli tavaks, et 75% kauba eest maksti enam-vähem kindlasti ja 25% laekumistest jäid pikemaks ajaks õhku rippuma. Kui ettevõte oma poliitikat rangemaks muutis ja nõudis ettemaksu tõi see kaasa klientide massilise kaotamise. Autoliv on kindlasti harjunud teistsuguse arvete maksmise tavadega, kui seda lubasid senised Norma omanikud. Nüüd on nad aga tõenäoliselt dilemma ees: kas lubada senise “pehme” praktika jätkamist Normas või proovida uut lepingut Avtovaz-iga sõlmida senisest karmimate sätetega maksedistsipliini osas.

Ilmselt on Autolivi poolt Norma Grupile aktsiate eest makstav summa otseselt seotud Normal saada olevate summade laekumisega. Seega näevad Norma Grupi juhid tõenäoliselt kurja vaeva aegunud võlgade kiiremaks väljanõudmiseks, suurendades sellega neile makstavat hinda. Loodetavasti ei riku senisest aktiivsem tegevus Norma suhteid Avtovaz-iga ja ei saa komistuskiviks uue lepingu sõlmimisel Norma ja Avtovaz-i vahel järgmise aasta kevadel. Veelgi rõõmustavam oleks aga juba praegu lugeda börsiteadet uue lepingu sõlmimise kohta.

Tuleb valmis olla selleks, et aasta lõpuks bilansis seisev aegunud võlgnevus lisatakse rahumeeli olemasolevale kontole “ebatõenäoliselt laekuvate arvete reserv”. Kuigi see võlgnevus võib olla pikema aja jooksul kättesaadav, annab järgmisel aastal loodetavasti jõustuv ettevõtte investeeringute vabastamine tulumaksust sellisele lähenemisele ratsionaalse iva ja vähendab ettevõtte maksukoormust sellel aastal.

Kui minu poolt üles loetletud võimalikele negatiivsetele asjaoludele lisada kardetav aasta 2000 probleem Avtovaz-is, saabki peaaegu kõik olulisemad kokku võetud. Pessimistlik alatoon hoolimata juba erakordselt headest majandusnäitajatest? Heitke palun pilk peale minu jutu pealkirjale!

Kristjan Hänni

Kawe Kapital