« Tagasi

Aastal 2000


 Eesti investorid avastavad aastal 2000 läbi Eesti turu tõusu investeeringud maailma aktsiaturul. Turuosalised on teinud läbi arenguhüppe: portfellihaldurid soovitavad järjest enam paigutada raha välismaale, diilerid peavad oskama kliendile ladusalt võrrelda vähemalt Nokia ja Ericssoni tulevikuperspektiive, majandusajakirjanduses suureneb välismaiste investeerimisvõimaluste analüüsi osakaal, rõhuasetusega Soome ja Rootsi ettevõtetele (suhteline lähedus, korraliku majanduskasvuga piirkond, kaubamärkide tuntus Eestis).

Pärast ühinemist Norexiga saabub üsna pea aeg, kus Eesti aktsiainvestorite raha on suuremas osas investeeritud väljaspool Eestit. “Eesti oma Nokiaks” saab samanimeline maailmafirma, mille aktsiaid eestlased oma väärtpaberiportfellides hoiavad enam-vähem sama tundega, kui praegu “omaks” peetavat Hansapanka. Kohalikud aktsiad pole enam suuresti alla hinnatud, samas jätkub aktsiahindade orgaaniline kasv koos Eesti majandusega ning eufooria jääb tänu karmile ajaloolisele kogemusele tulemata.

Uute ettevõtete hulgas suureneb vaikselt huvi oma aktsiate noteerimise suhtes. Tänu ühinemisele Norexiga mõeldakse ühe alternatiivina aktsiate noteerimisele Tallinna Väärtpaberibörsil (TVB). Suurenenud kauplemisaktiivsus ei laiene kõigile praegu noteeritud ettevõtetele ja mõned väiksemad ettevõtted lahkuvad börsilt. TVB liikmete arv langeb, kuna odavam on maaklerteenust teistelt sisse osta, kui ise selle õiguse omamise eest börsile maksta tuleks. Norexiga liitumine tähendab ka täiendavaid kulusid, mida pole väiksematel maakleritel jõukohane katta.

Eesti suurematest pankadest ja maaklerfirmadest on lihtne osta kõikidesse suurematesse investeerimispiirkondadesse investeerivate välisfondide osakuid. Äripäevast saab lugeda võrreldes praegusega palju mahukamat maailma (põhirõhuga Skandinaavia) börsidel toimuva ülevaadet ja üllitatakse infotehnoloogiafirmade eri, kus kirjeldatakse muuseas internetifirmade IPO-sid ja püütakse võrrelda erinevate uute ideede realiseerumist. Palju nalja spetsialistidele seal ilmselt olema ei saa, sest põhiliselt viksitakse kommentaarid maha mõnest asjalikust uudisgrupist, -agentuurist või saidist.

Pangad sõlmivad strateegilisi liite telekommunikatsiooniettevõtetega, lootes sellega pärssida selliste firmade potentsiaali asuda ise oma suurele kliendibaasile praegu traditsiooniliselt pankade pärusmaaks loetavaid teenuseid pakkuda. Praegune Hansapanga ja tema tulevikus ühe suurema potentsiaalse konkurendi (Eesti Telekom) vaheline koostöö näitab sellise ohu tunnetamist vähemalt Hansapangas.

Eesti väikeinvestorid ostavad-müüvad väärtpabereid interneti vahendusel ja tehinguga seotud kulutused langevad kordades võrreldes praegusega. Suure tõenäosusega on tekkinud võimalus kaubelda aktsiatega alternatiivse börsivälise kauplemiskeskkonna kaudu. Eestil on hea võimalus siin algatatava kauplemissüsteemi ühendamiseks mõne rahvusvahelise tegijaga, mis peaks tuleviks andma Eesti väikeinvestoritele mugava ja odava ligipääsu muu maailma (esmajärjekoras Skandinaavia) väärtpaberitele.

Kristjan Hänni

Kawe Kapital