« Tagasi

ÄP: Hänni


Äririsk või riigi otsus.

Languse kiirus börsidel on olnud 2008–2009 kriisist kiirem, sest esimese hooga ei teata, kuidas riik viiruse levikut võtab, ütles üle 20 miljoni eurose varade mahuga Kawe Kapitali partner Kristjan Hänni. „Kas see on äririsk, mis realiseerus, või on see midagi, mis riik endale peab võtma kompenseerida, kuna osa sellest, kuidas reageeritakse, tuleneb tegelikult riigi otsusest, kuidas viirus ühiskonnas läbi põdeda kõige paremini.“„Kuna otsus on määratletud haiglasüsteemi läbilaskevõimest enamasti, mis tähendab seda, et normaalne äri vähemalt pidurdatakse riigi otsusega. Kas nüüd riik mingi osa sellest kompenseerib, see on suur küsimus. Ja seda osaliselt hakatakse nende pakettidega lahendama, mis lähiajal lauale käiakse nii USAs kui Euroopas,“ rääkis Hänni ning lisas, et ka Eestis välja käidav abimeetmete pakett võib seda teemat käsitleda. Halvad uudised on lähiajal siiski veel ees, kuid tema sõnul hakkab turg neist kunagi üle vaatama ja näeb, et see oli üks neist asjadest, millega me oleme jälle hakkama saanud. Praegu on aga oodata, et normaalne äritegevus võib seista mitu kvartalit ning määramatust on veel palju. „Kui me eeldame, et Tallink alles jääb, ja mina näiteks eeldan, et ta jääb, siis tegelikult ühel hetkel on hinnad tagantjärele vaadates naljakad,“ tõi ta välja. See aga ei tähenda, et aktsia edasi langeda ei või. „Ma ei ütle, et see oleks põhi, sellepärast et kui aktsial on olemas müüjad ja ei ole piisavalt ostjaid, siis ta võib langeda kuhu iganes.“Kuigi müük ei ole turul läbi, on hinnapõhjade moodustumise protsess Hänni sõnul maailmas pihta hakanud. Seda lükkab aga edasi fakt, et USAst oodatakse veel suurt hulka haigestunuid. Väärtuskordajad praeguses olukorras Hänni sõnul suureks abiks ei ole, kuna need põhinevad minevikul ja tuleviku prognoosidel “millest kõik teavad, et need ei vasta tõele“. Varahalduri sõnul tasub aga osta teatud kukkumisprotsendi järel ja kui langeb edasi, saab jälle osta. „Olen seda seni teinud ja viimased ostud on veel tegemata, et ootame veel natukene.“

Loe lisaks Äripäeva veebist. Täismahus artikkel on tasuline.